Οργάνωση
  Εκδηλώσεις
  Περιοδικά
  Ο Κλάδος μας
  Σύνδεσμοι
  Φωτογραφικό Υλικό
 
 

Home

Contact

Αρχική

Επικοινωνία

ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ

«ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ ή ΠΕΡΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ»Ο «ΑΝΑΧΑΡΣΙΣ ή ΠΕΡΙ ΓΥΜΝΑΣΙΩΝ» του Λουκιανού είναι ένα γοητευτικό κείμενο από τα ωραιότερα – αν όχι το ωραιότερο – της αρχαιοελληνικής αθλητικής γραμματείας, το οποίο αφενός αναδεικνύει και καταξιώνει τη σωματική άσκηση και την άθληση, και μάλιστα μ’ ένα πρωτότυπο, φιλοσοφημένο και ευχάριστο τρόπο (διάλογος με αντιμαχόμενες απόψεις), και αφετέρου αποτελεί τη θεωρητική και φιλοσοφική εξήγηση και βάση της Φυσικής Αγωγής και του αθλητισμού, ως ελληνικής επινόησης και πολιτιστικού θεσμού.
Μολονότι όμως το έργο αυτό θα έπρεπε να είναι το κατ’ εξοχήν ιδεολογικό – φιλοσοφικό αθλητικό κείμενο και ανάγνωσμα όλων όσοι εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με την άσκηση – άθληση, ωστόσο παραμένει άγνωστο και αναξιοποίητο από τις κρατικές αθλητικές αρχές, τις αθλητικές ομοσπονδίες τους διδάσκοντες τη Φυσική Αγωγή, τους αθλητές και φιλάθλους.
Για το λόγο αυτόν, και για να γίνει γνωστό, προσιτό και ελκυστικό σε όσους έχουν σχέση με την άσκηση και την άθληση – και όχι μόνον - εκδόθηκε το θαυμάσιο αυτό έργο, σε μικρόσχημο αυτοτελές βιβλίο (80 σελ.), του ιδιοφυή φιλοσόφου και συγγραφέα Λουκιανού (2ος μ.Χ. αιώνας), σε ελεύθερη μετάφραση και επεξηγηματικά σχόλια, χωρίς επιστημονική τυπολογία ή περιττολογία – που μπορεί να απομακρύνει τον αναγνώστη από την ουσία και τη γοητεία του κειμένου – σε γλώσσα απλή, σύγχρονη και προσαρμοσμένη στη γυμναστική και αθλητική ορολογία.
Τιμάται, δέκα (10) ευρώ, και μπορεί να το προμηθευτεί κανείς από τον Ι. Σεραφειμίδη, που έκανε την μεταφραστική απόδοση και τα σχόλια του κειμένου και που το εξέδωσε (Χριστοπούλου 8, 54635 Θεσσαλονίκη, τηλ. 2310 - 274.871) και από τα αθλητικά βιβλιοπωλεία «Αθλότυπο» (τηλ. 210 - 3606.871) και «Χριστοδουλίδη» (2310 - 248.486) και αλλού.

  • Back to ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΕΙΣ